Om Fettbrandsläckare

Fettbrandsläckaren används för att släcka bränder i matfett, F-bränder, samt bränder i papper, tyg och andra fibrösa material. Den är särskilt lämplig för kök där fritöser, stekbord eller annan utrustning genererar stora mängder matfett.


Observera att fettbrandsläckaren kan innehålla PFAS.


Fettsläckaren är utrustad med en släcklans istället för en vanlig slang. Detta har fördelen att operatören inte behöver närma sig brandhärden, och fettstänk förebyggs genom att släcklansen sänker utströmningshastigheten och fördelar släckmedlet mjukt. Tömningstiden är extremt lång, minst 60 sekunder.


Köket kräver mer än koldioxid

Vanligtvis finns en koldioxidsläckare i köket. Problemet är att den inte är tillräcklig vid fettbränder på grund av dess låga kyleffekt. Koldioxiden förhindrar inte återantändning eftersom den snabbt kan ventileras bort efter släckningen. Trycket i en koldioxidsläckare är dessutom mycket högt och kan få det brinnande fettet att stänka ut ur fritös och grytor. Dock bör koldioxidsläckaren behållas i köket som skydd för bland annat den elektriska utrustningen.


F-släckare testas genom ett provbål upp till 1 x 0,5 m med 75 liter fett som ska släckas helt. Ingen återantändning får ske under 20 minuter efter släckningen. Under den 20-minutersperioden ska fettet kylas ner till 30°C under antändningstemperaturen, som normalt är 330-350°C. Inget matfett får stänka utanför provkärlet under släckningen. Om släckaren klarar provet får den märkas med F-symbolen, vilket indikerar att den är godkänd för fettbränder.


OBS!

Även om branden släcks på några sekunder måste hela innehållet i släckaren tömmas över brandhärden för att minska risken för återantändning.


Släckmedlet för fettbränder (Fatseal)Fatseal är en högeffektiv släckvätska mot bränder i matberedningsoljor. Utmaningen med att släcka sådana bränder har uppmärksammats i den europeiska standarden för klassificering av bränder (SS-EN 2). Där har man valt att klassificera bränder i vegetabiliska och animaliska oljor vid matberedning separat som brandklass F. Fatseal har också god effekt mot bränder i trä, tyg och papper, kallade A-bränder.


Hur släcks branden?

Släckmedlet för fett, Fatseal, består av en kaliumbaserad saltlösning som reagerar kemiskt med matfettet och ger en flerfaldig släckeffekt. Tillsammans med fettet bildar vätskan ett tvålliknande täcke över brandhärden, vilket både släcker och förhindrar återantändning. Vattnet i vätskan förångas och kyler ner fett och plåtytor. Ytterligare kylning uppnås genom att saltlösningen reagerar med fettet och bildar koldioxid.


På grund av släckmedlets låga ytspänning tränger det in även i små springor och hål. Därför bör sanering utföras omedelbart efter spill eller släckning. Använd en våtdammsugare eller absorberingsmedel som sand, sågspån eller konventionella absorberingsmedel. Eftertorka med en fuktig trasa.


Fatseal i färdig blandning, till exempel i en handbrandsläckare, får inte utsättas för temperaturer under 0°C.

AF

A – Glödbrand, brand i porösa material som trä, textil och papper.

F – Bränder i matfett.

Tillgängliga storlekar

6L